ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ

Για όλες τις παραγγελίες

7 λόγοι για να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού μαζί με το παιδί σας

 

Οι δουλειές στο σπίτι με τη μαμά και το μπαμπά είναι καταπληκτική εμπειρία για τα παιδιά και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τις κάνετε παρέα. 

Όλοι μας διαπιστώσαμε (αυτοί που γίναμε γονείς) ότι μόλις αυξηθούν τα μέλη της οικογένειας, αυτόματα αυξάνονται και οι υποχρεώσεις που αφορούν στη φροντίδα του σπιτιού. Η σύγχρονη μαμά εργάζεται πλέον και συνήθως λείπει πολλές ώρες από το σπίτι ώστε να προλαβαίνει να φροντίζει τα πάντα. 

 

Το οικογενειακό μοτίβο έχει αλλάξει, νόρμες και τώρα όλοι έχουν τις δικές του αρμοδιότητες και υποχρεώσεις. Σίγουρα και ευτυχώς η νέα γενιά είναι απίστευτη όσον αφορά σε αυτά τα θέματα. 

Οι δουλειές λοιπόν στο σπίτι μοιράστηκαν και φυσικά μπορούν να παίρνουν μέρος στις  υποχρεώσεις και των μικρότερων  της οικογένειας. 

Εξάλλου έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν πλήθος οφέλη για το παιδί που βοηθάει και συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία του σπιτιού. 

Βέβαια υπάρχουν γονείς που επιμένουν πως τα παιδιά πρέπει να ζήσουν την ηλικία τους και να έχουν όλο το χρόνο για παιχνίδια και ξεκούραση. Αυτό είναι απόλυτα σεβαστό, αλλά εμείς θα δούμε κάποιους λόγους ευθύς αμέσως για τους οποίους οι δουλειές και η ανάθεση καθηκόντων στο σπίτι ωφελεί τα παιδιά. 

#1  Τονώνουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού 

Το παιδί που του αναθέτουμε να φέρει εις πέρας μια εργασία που φυσικά είναι ανάλογη με την ηλικία του και εισπράττει τα εύσημα γι΄αυτό, λογικό είναι να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να πιστεύει στον εαυτό του και στις ικανότητές του. Σκεφτείτε πόσο καμάρι νιώθατε όταν βοηθούσατε εσείς ως παιδιά τους γονείς και εκείνοι επιβράβευαν τις προσπάθειές σας. 

#2 Διδάσκουν υπευθυνότητα 

Όταν πεις στο παιδί πως θα κάνει κάτι, αυτό θα καταλάβει πως το θεωρείς υπεύθυνο να το κάνει και του έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη. Όταν ήμουν 12 περίπου χρονών η μητέρα μου μου ανέθεσε να αγοράζω το ψωμί κάθε μέρα καθώς ο φούρνος ήταν δίπλα στο σπίτι μας. Δύο πράγματα θυμάμαι από αυτό. Το πρώτο ήταν γιατί δεν το κάνει αυτή εφόσον απαιτεί περίπου ένα λεπτό χρόνου. Το δεύτερο ήταν πως εξασκήθηκα στο να θυμάμαι κάθε μέρα πως αυτό πρέπει να γίνει από εμένα. Έπειτα όταν σχολίαζαν στο τραπέζι το γεγονός ότι αγόρασα ένα υπέροχο ψωμί, μου έδινε ένα πλατύ χαμόγελο. Τότε ίσως να μην καταλάβαινα αλλά τώρα ξέρω πως η μαμά μου ήθελε να μου διδάξει πολλά με αυτή της την κίνηση. Έμαθα να είμαι συνεπής και υπεύθυνη, όχι με λόγια αλλά με πράξεις. 

#3 Γινόμαστε όλοι μια ομάδα 

Σηκώνεστε από το κρεβάτι Σάββατο και έχετε πολλά να κάνετε; Μπορείτε να δουλεύετε σαν ομάδα. Π.χ. ο μπαμπάς θα φροντίσει τα ψώνια, η μαμά θα φροντίσει για τα ρούχα και το συμμάζεμα του σπιτιού  και τα παιδιά θα τη βοηθήσουν σε αυτό. Εκεί αν διαθέτετε περισσότερο οργανωτικές ικανότητες μπορείτε να γράψετε στο ψυγείο τι θα κάνει ο καθένας, έτσι ώστε να τελειώσουν γρήγορα οι απαραίτητες εργασίες και να ασχοληθούν όλοι μαζί με κάτι που τους διασκεδάζει. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το παιδί αποκτά πνεύμα ομαδικότητας και φυσικά μαθαίνει να λειτουργεί σε συνάρτηση με τα μέλη της οικογένειάς του, πράγμα που θα το βοηθήσει απίστευτα στο να ενταχθεί και να λειτουργεί αργότερα σε ευρύτερα κοινωνικά σύνολα. 

παιδί με μπαμπά πλενουν πιατα

#4 Αυξάνονται οι δεξιότητες των παιδιών 

Εφόσον ασχολούνται με πράγματα που απαιτούν δεξιότητες, π.χ. να οργανώνουν με τάξη το γραφείο, τα παιχνίδια τους, αργότερα τα ρούχα τους, αποκτούν τη δεξιότητα της οργάνωσης και μαθαίνουν να αγαπούν την τάξη. Πράγματα που θα τα μεταφέρουν στην ενήλικη ζωή τους. Ειδικά η ασχολία με τη μαγειρική και η συμμετοχή μπορεί να διδάξει στο παιδί με πρακτικό τρόπο ακόμη και μαθηματικές έννοιες. 

#5 Αυξάνονται οι δεσμοί ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας 

Σκεφτείτε πόσο διψούν τα παιδιά για να περάσετε χρόνο μαζί τους. Μέσα από τις κοινές σας ασχολίες μπορείτε να το κάνετε. Συνήθιζε η μητέρα μου να σιδερώνει και εγώ να πηγαίνω τα ρούχα στο δωμάτιο που έπρεπε, του τύπου οι πετσέτες στη κουζίνα, τα πουκάμισα του μπαμπά στη κρεβατοκάμαρα κτλ. 

Σας πληροφορώ ότι θυμάμαι εκείνες τις στιγμές με πολύ αγάπη. Γιατί; 

Στο διάστημα αυτό μπορούσαμε να μιλάμε για τα πάντα και στα διαλείμματα να πηγαίνουμε στη κουζίνα για κανένα γλυκάκι. 

Μάλιστα μερικές φορές ζητούσε να της διαβάσω και μια ιστορία. 

Ήταν στιγμές που μας ένωναν και ενίσχυαν ακόμη περισσότερο την υπέροχη σχέση μας. 

Βέβαια αυτό που έχω αποκομίσει είναι πως λατρεύω να σιδερώνω μαζί με τα δικά μου πλέον παιδιά και εκεί που το σίδερο θα ήταν μια βαρετή διαδικασία γίνεται ευκαιρία για να περάσουμε όμορφα. 

#6 Το παιδί μαθαίνει να γίνεται ανεξάρτητο 

Όταν το παιδί μάθει να λειτουργεί σε ένα χώρο που φροντίζει το ίδιο όπως το δωμάτιό του, όταν ξέρει πως αυτό πρέπει να στρώσει το κρεβάτι του, όταν αργότερα εξασκηθεί στους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρεί, τότε μιλάμε για ένα ανεξάρτητο παιδί. 

Αυτό σημαίνει πως όταν πάει στο δικό του σπίτι θα αναπαραγάγει αυτά διδάχθηκε και θα μπορεί να ζήσει ανεξάρτητα τη δική του ζωή, χωρίς να έχει καμία ανάγκη της φροντίδες της μητέρας ή του πατέρα. 

#7 Θα διδαχθεί τη διαχείριση του χρόνου 

Θα μάθουν να ταξινομούν και να ιεραρχούν τις εργασίες τους και να μπορούν να τις εντάσσουν σε χρονικά πλαίσια. Θα ξέρουν δηλαδή πως επιστρέφοντας από το σχολείο θα τελειώσουν με τα μαθήματα, θα έχουν χρόνο για παιχνίδι, θα γευματίσουν και θα τακτοποιήσουν το δωμάτιό τους πριν πέσουν για ύπνο. 

Αυτά όλα θα τους διδάξουν την υπευθυνότητα αλλά συνάμα θα τους προετοιμάσουν για την ενήλικη ζωή. Π.χ. μπορεί ως ενήλικες να έχουν προσθέσει ώς υπερωρία ένα δίωρο αλλά και πάλι θα πρέπει να εκτελεστούν όλες οι άλλες υποχρεώσεις, όπως το πάει στο καθαριστήριο, να βάλει πλυντήριο ή να ποτίσει τα φυτά στη βεράντα. 

Άρα θα μάθει να συμπιέζει τις εργασίες για να μπορούν αυτές να γίνουν χωρίς να ξεφεύγει χρονικά αλλά ούτε να προβάλλει τη δικαιολογία του ¨δεν πρόλαβα¨ 

Συνοψίζοντας 

Το να ασχοληθεί το παιδί με δουλειές του σπιτιού έχει οφέλη που θα το βοηθήσουν να γίνει ένας υπεύθυνος, ανεξάρτητος γεμάτος αυτοπεποίθηση ενήλικας. 

Και που ξέρετε κάποια στιγμή μπορεί να σιδερώνει και να ακούει ιστορίες από το δικό του το παιδί.  

Επισκεφτείτε το facebook & instagram του Youngsters.

Σπύρου Σπυρίδη 32, Βόλος
Τηλέφωνο: 2421307224
Email: info@youngsters.gr

 

Related posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To top Μετάβαση στο περιεχόμενο